Diş Taşı

Ağız sağlığını bozan önemli sorunlardan birisi de diş taşı oluşmasıdır. Diş taşları dişlerin mine ve sement tabakasında biriken bakteri plağının zaman ile sertleşerek dişi ve diş etini sarmasıdır. Diş taşı oluşumu tükürük ve besinlerin içerisindeki minerallerin birikimi ile oluşur.

Diş Taşı Birikimi Engellenebilir mi?

Dişlerin kirlenmesi ile birlikte diş ile diş etinin birleştiği alanlarda bakteri plağı toplanır. Düzenli olarak yapılan diş fırçalaması sayesinde bu bakteri pla sertleşmeden fırçası ile ağızdan uzaklaştırılabilir. Günlük yapılmayan fırçalama nedeni ile bakteri plağı içerisine tükürük içerisindeki kalsiyum çöker ve plak sertleşmeye başlar. İçerisinde bakteri bulunan sert bir tabaka olarak diş taşları oluşur. Diş taşı oluşmaya başladıktan sonra artık diş fırçası ile uzaklaştırılması mümkün değildir.

Diş taşları diş eti ile diş dokusunun birleştiği alanda oluşmaya başlar. Büyüdükçe diş etine baskı yapar ve diş etinde çekilmeye neden olur. Kızarık ve kanayan diş etleri diş eti hastalığının işaretidir. Sağlıklı bir diş eti kanama yapmaz. Diş eti kanaması ağız sağlığı için kırmızı alarmdır. Dişlerimizi fırçaladığınızda kanama oluyor ise mutlaka en kısa süre içerisinde diş hekimine gitmenizi öneriyoruz.

Diş Taşları Nasıl Temizlenir?

Diş hekimin de diş taşlarını temizlemek için kullanılan özel aygıtlar vardır. Hava su püskürtmesi ve titreşim yardımı ile sonik olarak diş taşları diş üzerinden kopartılır. Yüzey düz değiştirilir. İyi yapılan bir diş taşı temizliği sonrasında diş eti kanamanız tamamen ortadan kalkacaktır. İlerleyen diş taşı birikimi var ise diş taşı temizliği iki veya daha fazla seans uygulanmak zorunda olabilir. Diş hekimine size bu konuda yeterli bilgi verecektir.